Ambreiajul este un organ de masina care prin cuplare transmite un moment de putere a unei miscari de rotatie, sau intrerupe aceasta miscare de rotatie prin decuplare. El poate fi comandat mecanic prin cablu, sau hidraulic, mult mai performant.
Cilindrul principal (pompa de ambreiaj sau pompa centrala) transforma puterea mecanica in presiune hidraulica si o transmite cilindrului receptor. Astfel, forta relativ slaba generata de apasarea manuala a pedalei, este amplificata hidraulic, generand o forta mult mai mare, suficienta pentru actionarea placii de ambreiaj. La apasarea pedalei ambreiajului 1, pistonul 4 din pompa centrala 3 se deplaseaza si trimite lichidul prin conducta de legatura 12, la cilindrul receptor 10, prin intermediul tijei 9, pistonul cilindrului receptor va actiona furca 7, producand debreierea. La eliberarea pedalei ambreiajului, arcurile readuc mecanismul in pozitia initiala.
Pedala de ambreiaj trebuie apasata mai tare pentru ca ea sa actioneze si sa ramana rigida
Punctul superior al pedalei de ambreiaj scade treptat
Apar dungi pe cilindrul de lucru
Pedala este moale indiferent de numarul de pedale executate – o cauza ar fi pierderea cronica a lichidului de ambreiaj, o alta cauza ar putea fi aer in instalatie, dar daca dupa aerisire ambreiajul tot nu functioneza corect, o alta cauza posibila este pompa defecta.
Pedala blocata – parghia care este conectata la placa ce mentine presiunea in limite optime este uzata si pompa nu mai functioneaza
Umezeala sub cilindru in zona pompei de ambreiaj
Nivelul scazut al lichidului de ambreiaj sau lichid murdar – ar putea fi garniturile deteriorate din interiorul cilindrului principal, din cauza uzurii. Dupa ce adaugati lichid de ambreiaj monitorizati nivelul acestuia permanent.
Cilindrul principal nu este capabil sa creeze corect presiunea si nu va putea sa deconecteze corespunzator ambreiajul cand se apasa pedala.
Punctul de angajament s-a schimbat brusc – daca ati pornit la drum si dupa o perioada ati oprit, iar cand vreti sa plecati iar, masina nu porneste si scoate zgomote ciudate, verificati nivelul lichidului, deoarece s-ar putea ca rezervorul sa fie gol, iar lichidul ramas pe conducte v-a tinut in miscare, dar sigur veti observa ca nu aveti ambreiaj sa puteti porni de pe loc.
Fluid ambreiaj inchis la culoare – daca ati ramas fara lichid si ati umplut din nou, dar in scurt timp el si-a schimbat culoarea, inseamna ca intreaga instalatie are probleme si reziduuri si trebuie curatata inclusiv pompa. Schimbarea lichidului hidraulic trebuie facuta anual, sau dupa 60.000 Km. Nu folositi decat lichid de ambreiaj.
Solutii pentru a proteja pompa de ambreiaj
Cand efectuati o manevra in mers apasati ambreiajul pana la capat.
Eliberati usor pedala de ambreiaj cand cutia se afla intr-una din treptele de viteza si pedala de acceleratie este apasata.
Nu tineti piciorul pe ambreiaj in ambuteiaje sau la semafor.
Nu tineti masina in rampa din ambreiaj. Folositi frana de mana.
Nu va sprijiniti piciorul pe pedala de ambreiaj in timpul mersului; pentru aceasta exista decuparea laterala a caroseriei din stanga pedalei.
Nu plecati de pe loc cand va aflati intr-o treapta superioara de viteza.
Nu suprasolicitati ambreiajul efectuand urmatoarele operatiuni: tractare, mers pe nisip, urcare in rampa abrupta, mers prin zone nedeszapezite.
Echipati masina cu anvelope adecvate pentru fiecare sezon.
Metode de verificare daca pompa de ambreiaj este defecta
Metoda nr.1
Stati in masina cu usile si geamurile inchise. Nu porniti motorul. Apasati pe ambreiaj. In mod normal, cand nu exista probleme, pedala ar trebui sa ruleze linistit si lin, fara blocaje sau cadere. Daca apar zgomote, pedala se scufunda, sau ramane blocata, una din cauze ar fi uzura arcului de intoarcere (fiind necesara inlocuirea).
Cu cutia de viteze la punctul mort (neutru), apasati ambreiajul si porniti motorul. Daca se aud sunete ciudate, este posibil sa trebuiasca inlocuit rulmentul.
Metoda nr.2
Aceasta metoda se aplica doar daca frana de mana este in stare perfecta.
Trageti frana de mana. Porniti masina corect (avand cutia de viteze la punctul mort si ambreiajul apasat), apoi cuplati in viteza1 si eliberati usor pedala. Daca turatia motorului scade incet, si in cele din urma se opreste, inseamna ca totul este in regula. Daca motorul continua sa functioneze, atunci exista probleme la ambreiaj.
Metoda nr.3
Porniti motorul intr-o pozitie neutra si trageti frana de mana. Apasati complet pedala de ambreiaj, dar intr-un mod usor, lin. Asteptati cateva secunde si porniti marsalierul. Daca nu sunt probleme, pornirea ar trebui sa fie usoara, fara efort. Tot lin, cuplati alternativ treptele de viteza 1 si invers . Daca totul este normal, fara blocaje, zgomot sau alte anomalii, inseamna ca nu sunt probleme.
Pentru ca nu toate modelele auto sunt echipate cu reglare automata a ambreiajului, jocul acestuia trebuie ajustat dupa fiecare interventie si la fiecare inspectie, de aceea este recomandat sa apelati la un service autorizat perntru efectuarea oricarei operatiuni la ambreiaj.