Cutia de viteze este parte a mecanismului de transmisie al unui automobil, cu rolul de a transmite puterea de la motor la roti, intr-un mod variabil, controlat, prin schimbarea rapoartelor de transmisie cu ajutorul schimbatorului de viteze. Cutia de viteze poate fi manuala sau automata, in functie de autovehiculul condus. Statistic, in Europa sunt preferate autoturismele echipate cu cutii de viteze manuale, iar in America de Nord cele echipate cu cutii de viteze automate (probabil datorita distantelor foarte mari parcurse intre doua localitati, cand lipsa pedalei de ambreiaj aduce un plus de confort conducatorului auto).
Cutia de viteze are un rol deosebit de important, iar defectiunile sunt, de cele mai multe ori, cauzate de proasta intretinere sau utilizarea necorespunzatoare.
Cand se schimba uleiul la cutia de viteze manuala?
Unii specialisti spun ca uleiul din cutia de viteze manuala poate fi lasat acolo pe toata durata de rulare a autovehiculului, asa cum a venit din fabrica, fara sa fie schimbat vreodata, intrucat temperatura de functionare normala este de 60-70 de grade, si poate ajunge la cel mult 80-90 de grade in conditii extreme de canicula, aglomeratie etc., si deoarece cutia de viteze este etansa, nu se pierde ulei, ideal este sa nu umblam acolo decat foarte rar, doar ca sa verificam nivelul. Daca este sub nivel, cauza este o pierdere la garnituri. Cand uleiul si-a schimbat proprietatile si nu mai asigura ungerea cum trebuie, cand s-a depus span, mici aschii cazute de pe pinioane, sau pilitura de fier, ele vor contamina uleiul care devine abraziv. In toate situatiile este obligatoriu sa va deplasati la un service pentru control. Dupa orice interventie in interiorul cutiei de viteze este necesara inlocuirea uleiului de transmisie.
Producatorii mentioneaza durata la care se inlocuieste uleiul din cutia de viteze, pentru fiecare model in parte, in cartea masinii sau in carnetul de garantii. Iata cateva exemple, strict informative: Honda la 120.000 km sau 8 ani; BMW E39 la 35 – 40.000 km; Land Rover Sport la 48.000 km; Skoda la 90 – 100,000 km; Dacia Logan la 70 – 100.000 km. In lipsa acestor date se recomanda schimbarea lui intre 50.000 – 80.000 km, sau la 2-3 ani de functionare.
Mai usor este sa identificati ce tip de ulei este potrivit pentru autovehiculul dvs., pentru ca orice distribuitor acceseaza aplicatia pe calculator si in baza codului de motor sau al codului VIN al masinii, va ofera, functie de pret, cateva marci compatibile, de calitati diferite. Deja din acest moment, producatorul uleiului este cel care specifica durata optima la care recomanda realizarea urmatorului schimb, pe care o veti nota in carnetul de intretinere al masinii.
Totusi exista simptome clare care atentioneaza ca trebuie schimbat uleiul si de ele trebuie tinut cont cu prioritate, pentru ca si in acest caz preventia poate lungi durata de viata a cutiei:
- Pete de uleiului de transmisie sub masina. Poate fi ceva intamplator, si nu neaparat o problema la cutia de viteze, dar daca scurgerea se repeta, verificati nivelul uleiului. Se poate sa se fi pierdut din cauza unor scurgeri ascunse (de exemplu la planetare). Lipsa parțiala sau totala a uleiului din cutie poate fi mai periculoasa decat daca uleiul nu a fost schimbat la timp.
- Uleiul de transmisie are aspectul modificat. El este de obicei de un rosu clar, iar la atingere este vascos, gros, cu miros dulceag. Daca s-a inchis la culoare, a devenit opac si s-a subtiat, inseamna ca a suferit modificari care anunta o defectiune tehnica.
- Se simte un miros ca de ars dupa o functionare indelungata, din cauza frecarilor puternice ale pieselor supraincalzite din lipsa de ulei.
- Cand schimbati treptele de viteze se aude un zgomot anormal, metalic sau infundat, sacadat sau intens, mai puternic atunci cand maneta este in punctul mort.
- La schimbarea treptelor de viteze, fie cupleaza mai greu, fie maneta sare singura din viteza.
Cand se schimba uleiul la cutia de viteze automata?
La autovehiculele cu transmisie automata situatia difera. Cutia automata functioneaza pe baza unor circuite hidraulice, utilizand un lichid similar cu cel de servo-directie. Acesta este un ulei mult mai lichid decat cel de la cutia manuala, pentru ca este solicitat la o temperatura mai mare. Constructiv, o pompa impinge uleiul cu presiune, el se incinge, asa ca de multe ori cutiile automate au nevoie de radiatoare de racire.
Denumirea de cutii automate este improprie. In realitate avem transmisii automate realizate constructiv in diverse moduri:
- Cu cutie secventiala, in care se schimba treptele secvential. Inginerii au apelat la mecanisme complicate care sa schimbe vitezele fara ca soferul sa apese ambreiajul, dorind sa micsoreze timpul de trecere intre viteze de la o cutia manuala, asa ca in locul pedalei de ambreiaj s-a montat un actuator hidraulic, electric sau mecanic, care, cu ajutorul unei furci, ridica si coboara ambreiajul, exact ca atunci cand ar fi actionat de o pedala. Schimbarea treptelor se face electronic, instantaneu.
- Cu dublu ambreiaj, alcatuita din doua cutii de viteze manuale montate in paralel. In aceeasi carcasa avem doua cutii de viteze, fiecare avand ambreiajul ei: prima actioneaza treptele impare, iar a doua pe cele pare. Marele avantaj al acestei configuratii este ca permite preselectia treptelor de viteze, facand schimbarea lor extrem de rapid, fara sa intrerupa fluxul de putere si fara ca soferul sa simta ca s-a schimbat viteza, totul comandat de un calculator.
- Cu cutie automata CVT (Continuous Variable Transmission), fara roti dintate, ci pe baza unei curele si patru conuri, la care iar principiul de functionare se aseamana cu lantul de bicicleta, dar in loc de pinioane avem un con, iar in loc de placi alt con. Transmisia automata CVT are un ambreiaj principal, diferit constructiv de unul obisnuit, si unul secundar, ce permite realizarea unui numar infinit de rapoarte, intre o valoare minima si una maxima a raportului de transmitere.
- Cu hidrotransformator (convertizor de cuplu), este cutia de viteze automata clasica, denumita si hidramata, de la cutiile de viteze automate produse de General Motors sub numele de Hydra-Matic. Si la aceste modele treptele se schimba electronic, fara interventia celui de la volan.
Simptomele lipsei de ulei la cutia de viteze automata sunt sesizate automat. Conducatorului auto i se semnaleaza reducerea calitatii uleiului. Atunci cand apar simptome precum: Uleiul nu mai este de calitate, sau Este lipsa de ulei in cutia de viteze, este imperios necesar sa va prezentati de urganta la Service, pentru ca piesele din ea se vor deteriora curand. Conducerea in continuare a masinii cu simptomele de defectiune la cutia de viteze, poate duce la probleme serioase, care nu pot fi rezolvate usor. In cazul in care exista astfel de avertizari, este obligatoriu sa faceti schimbul de ulei, pentru ca lipsa acestuia sa nu afecteze functionarea cutiei de viteze.
Revizia periodica a transmisiilor automate
Un factor important in intretinerea cutiei automate este efectuarea reviziei la intervalul de timp specificat de producatorul automobilului in manualul de intretinere al fiecarui autovehicul. Intretinerea cutiilor hidramate presupune schimbarea consumabilelor si revizia acestora la un service autorizat pentru cutii automate. Majoritatea cutiilor automate moderne vin echipate cu un filtru de ulei, la fel ca un motor. Acesta este de cele mai multe ori o sita, care trebuie schimbata sau curatata din cand in cand, fiind metalica, dar sunt si altele mai noi care au filtre aproape identice cu cele de la motor si care trebuiesc inlocuite la fiecare schimb de ulei. Autovehiculele de performanta echipate cu transmisii hidraulice care functioneaza la turatii mari au filtre de unica folosinta, care se inlocuiesc pe sub masina, desfacand partea inferioara a cutiei (baia de ulei), apoi se schimba filtrul si garniturile si abia apoi se introduce ulei nou.
Schimbarea uleiului de transmisie la cutiile automate se recomanda a se face la fiecare a treia schimbare a uleiului din motor sau la un maxim de km, diferit pentru fiecare tip de ulei. Uleiurile de transmisie nu sunt toate la fel si, foarte important, nu sunt interschimbabile unul cu altul. Fiecare transmisie are nevoie de un anumit tip de ulei de transmisie pentru functionarea optima. Utilizarea unui alt tip de ulei poate provoca defectiuni sau poate anula garantia. Daca nu este specificat in manualul de utilizare al masinii tipul de ulei, puteți apela la un selector online de uleiuri sau la un specialist, pe baza codului de motor, sau a codului VIN al masinii. Iata si aici cateva exemple, strict informative: Honda la 120.000 km sau la 8 ani; Audi la 120.000 km; Peugeot la 120.000 km; Hyundai la 120.000 km si Ford tot la 120,000 km.
In concluzie, utilizarea uleiului de transmisie corect creste durata de viata a transmisiei, mecanice sau automate, reduce uzura si prelungeste durata de functionare a cutiei de viteze.